Terug naar de vorige pagina

HULSTERLOO...
DE KAUTER....
INULST

Het grensdorpje Nieuw Namen vloeit aan de grens over in het Belgische dorp Kieldrecht. De centrale as door Nieuw Namen is de Hulsterloostraat. Nieuw-Namen wordt als Hulsterloo reeds genoemd in een schenkingsakte uit 1136. De later gegeven naam herinnert aan het dorp Namen dat eertijds door de zee overspoeld werd en in de golven verdween. De toenmalige bevolking trok weg naar hoger gelegen gebied: het Hulsterloo. Hulsterloo heeft vooral blijvende bekendheid gekregen door het dierenepos ‘Van den Vos Reinaarde’ , dat zich in de streek van Hulsterloo zou hebben afgespeeld. Tevens is de Mr.v.d.Heijdengroeve een internationale trekpleister. Hulsterloo was vroeger een echt vissers- en smokkelaarsdorp.

WAT TE ZIEN

Halverwege de Hulsterloostraat vind je de R.K. Kerk van de Heilige Jozef. Schuin tegenover de kerk is het gemeenschapscentrum De Kauter gevestigd.

Een meer dan interessante locatie in Nieuw Namen is de Mr. van der Heijden groeve. Dit is de enige plaats in Europa waar de scheidslijn tussen het pliocene en het pleistocene tijdperk zichtbaar is. Vele fossielen getuigen hiervan. De zandlagen in de groeve zijn drie miljoen jaar geleden ontstaan door afzettingen vanuit zee. Het zand is hier ook rood/oranje van kleur, men noemt het hier "rost zand". In 2012 werd de groeve volledig heringericht in beheer van Staatsbosbeheer. De Groeve is te bezichtigen o.l.v. een gids.

Aan de Nieuw Kieldrechtdijk, vind je een oude luchtwachttoren, compleet met schuilkelder. De luchtwachttoren is industrieel erfgoed uit de Koude Oorlog. Hij is één van de weinige torens die nog in een goede staat zijn.

Het dorp wordt omgeven door zeekleipolders, waarvan de Hertogin Hedwigepolder wellicht de bekendste is. De polder wordt ontpolderd op grond van gemaakte afspraken tussen Nederland en België. Het teruggeven van land aan de zee, stuitte op veel weerstand. Het mondde uit in een jarenlange discussie tussen voor- en tegenstanders. In de toekomst wordt hier gewerkt aan Het Grenspark Groot Saeftinghe.

Als je Nieuw Namen binnekomt vanaf Clinge, stuit je op de Reynaertbank. Als je het dorp verder verkent zul je weten waarom. In Nieuw Namen wemelt het van de verwijzingen naar het Reynaertverhaal. In dit dierenepos verwijst een regel rechtstreeks naar Nieuw Namen: ”Int oostende van Vlaenderen staet een bosch ende dat heet Hulsterloo” 

EMMADORP EN PROSPERDORP

Emmadorp is een buurtschap dat voor de fusie hoorde bij Nieuw Namen en ligt aan de Westerschelde. Hier vind je Het Verdronken Land van Saeftinghe, het grootste en unieke brakwatergebied van Europa. Het Zeeuws Landschap beheert dit en heeft hier een Bezoekerscentrum staan. Er worden regelmatig begeleide excursies gehouden in het gebied, dat als zeer gevaarlijk en verraderlijk bekend staat maar je kunt ook individuele excursies boeken en er zijn leuke kinderactiveiten te regelen. Via het Ruige Laarzenpad of het Vlonderpad mag je zelfstandig een korte wandeling van 1 cq 2 km het gebied in. 

Na afloop van een wandeling, of als tussenstop van een fietstocht, is het goed toeven in het plaatselijke huiskamercafeetje waar je geweest moet zijn. Gina en haar dochter nemen je mee terug in de tijd, je kijkt je ogen uit! Tevens wordt bij de Mariahoeve zilte zeegroenten gekweekt. Men laat u graag kennis maken met het boeren buiten leven en zij bieden diverse dagjes uit aan of maken een op maat samengesteld arrangement. Vanaf 1 juni 2020 kun je op dit idyllische buurtschap overnachten bij B&B Het Verborgen Geluk, een geheel gerenoveerde en verbouwde boerderij in de polder.

Emmadorp (of haven, zo wordt het officieel genoemd) maakt onderdeel uit van het Grenspark Groot Saeftinghe, dat momenteel gerealiseerd wordt. Dit grensoverschrijdende park is in ontwikkeling gekomen n.a.v. het ontpolderen van de Hertogin Hedwigepolder en behelst een heel groot deel van de gemeente Hulst.

Prosperdorp: De tijd heeft hier niet stilgestaan, maar had hier ook geen haast. Het van ver zichtbare en imposante kerkgebouw contrasteert fel met de kleinschaligheid van het dorp: je vindt er één straat en enkele hoeven, letterlijk aan de voet van de 100 jaar oude Sint-Engelbertuskerk. Hier ervaar je een mysterieuze mix van grootsheid en verlatenheid, die je nergens anders vindt. Met wat geluk proef je in Café den Angeluus één van de vele streekbiertjes. 

Doel - Vlaanderen

Doel ligt net over de grens bij Emmadorp en is met name gekend door de koeltorens van de kerncentrale, die vanaf de wijde omtrek te zien zijn. Doel lag lang geïsoleerd tussen de slikken en schorren van Saeftinghe en de Schelde, als een soort schiereiland. Hier werd al in de 13de eeuw naar turf gegraven, zo diep en zo weids dat het gebied een gemakkelijke prooi werd voor overstromingen. Maar de strijd tegen het water werd gewonnen en zo werd Doel een dorp. In de toekomst zou de haven zich hier verder ontwikkelen, waardoor er geen nieuwe bewoners bij kwamen en het nu meer op een spookstadje lijkt. Zeker de moeite om dit te bezoeken voor een kleine tussenstop in Doel 5, het laatste café aan de haven, of in restaurant De Molen, op de dijk. 

KIJK HIER WAAR JE KUNT OVERNACHTEN IN EN OM NIEUW NAMEN

WAT TE DOEN

Zoals eerder gezegd kun je de Mr.v.d.Heijdengroeve bezoeken dagelijks bezoeken van Pasen tot en met oktober. De kleintjes kunnen in een zandbak naar echte fossielen zoeken, de hangbrug op of spelen bij de waterpomp. Wil je graag een rondleiding met een gids? Neem dan contact op met de boswachter via Staatsbosbeheer. Je kunt ook deelnemen aan excursies in het Verdronken Land van Saeftinghe, zowel open als individueel en je kunt het Bezoekerscentrum Saeftinghe bezoeken. Info op de website. Ook voor kinderen zijn er leuke dingen te doen en vergeet het Ruige Laarzenpad niet.

De mollen, zoals de bewoners van Nieuw Namen genoemd worden tijdens carnaval hebben he t feesten van oudsher in zich. Hoogtepunt zijn uiteraard Carnaval, de Kauterse feesten en het Bierproeffestival.

Zin om dit gebied te ontdekken? Trek er op uit met grensoverschrijdende route "ELFDE VAN DEN ELFDE" en geniet mateloos van de 11 tussenstops die genoemd worden. Beetje jammer, op Nieuw Namen staat de Groeve en de Luchtwachttoren er niet op, dus eventjes doorrijden. Je hebt geluk, ook hier kun je een aantal cafeetjes bezoeken.

De favoriete plekjes van Peter Smit uit Nieuw Namen: 1: de Luchtwachttoren. Dit unieke bouwwerk werd in de oorlog gebruikt om de vijandige vliegtuigen in de gaten te houden. De toren is enkel toegankelijk met toestemming van de eigenaar. 2: De Meester vd Heijden Groeve. Dit wereldwijd bekende stukje Hulst behoeft nauwelijks uitleg. Nog niet geweest? Ga er zeker eens langs zodra het weer mogelijk is. Voor de to-do-lijst! 3: De Vogelhut bij Saefthinge: Een favoriet plekje van Peter dat hij eigenlijk liever geheim houdt. Hier kun je vanuit de hut wel 3 verschillende punten in het landschap bekijken: Grenspark Groot Saeftinghe, De haven van Antwerpen en Het verdronken land van Saeftinghe. In het voorjaar zijn er talloze vogels te spotten! 4: Een favoriete winkel van Peter is Depot 7 bij Morres, zo gauw het weer mag kan men daar neuzen tussen allerlei leuke hebbedingen voor in en om het huis.  5: De Happerij in Clinge is een van zijn favoriete stekjes. Huiselijke gezelligheid, lekkere maaltijden en gastvrije mensen. 6: Het haventje van Paal is altijd speciaal vanwege zijn getijden. Bij eb liggen de boten in het slik te wachten op hoog tij om uit te varen. Het blijft een bijzonder gezicht…
 

z

KIJK HIER WAAR JE IN DE BUURT LEKKER KUNT ETEN EN DRINKEN.

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl