Locatie H.Willibrordusbasiliek

De skyline van Hulst wordt beheerst door de monumentale basiliek, welke in het hart van de vestingstad staat, opgetrokken in Brabants-Gotische stijl. De 60 meter hoge toren is van kilometers ver zichtbaar. Gelegen op het hoogste gedeelte van Hulst, prijkt de basiliek als het ware boven de vestingstad uit. In 2009 is de H.Willibrordusbasiliek verkozen tot "Mooiste kerk van Nederland" door luisteraars en een vakjury van het NCRV programma Plaza. 

Reeds in de 13e eeuw werd begonnen met de bouw van deze kerk, In de eeuwen hierna werden grote uitbreidingen gerealiseerd. Door de eeuwen heen is de kerk, na verschillende verwoestende torenbranden meerdere malen herbouwd. Beroemde bouwmeesters waren hierbij betrokken. De huidige toren stamt uit vier verschillende perioden. De van oorsprong katholieke kerk heeft veel verschillende gebruikers gekend. Vanaf 1806 was het zelfs een simultaankerk. In 1929 kochten de katholieken het protestantse deel, waarna een uitgebreide restauratie plaatsvond. De hierbij bouwkundige toevoegingen verhoogden het katholieke karakter en mede om die reden werd de kerk in het jaar 1935 verheven tot basiliek.  

De toren
De Heilige Willibrordusbasiliek stamt uit de 13e eeuw en heeft in de loop der eeuwen heel wat veranderingen ondergaan. Dit is voornamelijk te zien aan de markante toren, die een aantal keren is verwoest. De toren bestaat uit 4 afzonderlijke delen. Het 1e gedeelte, vermoedelijk uit de 13e/14e eeuw, gaat grotendeels schuil onder het dak van de kerk. Van de in 1402 gebouwde achthoekige toren is enkel de onderste verdieping overgebleven. Het gedeelte tussen de balustrade en de wijzerplaten is een restant van de door architect Cuypers gebouwde toren. In de oorlog is de toren van de Basiliek voor het laatst verwoest. De betonnen bekroning die nu de kerk siert, is in 1957 op de toren geplaatst, naar ontwerp van architect J.Brouwer met de naam  de Prediker. De markante spits, die in een heel andere stijl is gebouwd dan de rest van het gebouw, roept regelmatig discussie op.

Beklimming toren
Het is mogelijk om o.l.v. een gids deze toren te beklimmen, om vanaf 60 meter hoogte een prachtig uitzicht over de omgeving van Hulst te hebben. In juli en augustus gaat er iedere zondag een gids te toren op, waar u bij aan kunt sluiten. Reserveren bij het Infopunt Inulst 00-31-114-319441 let op: kinderen onder de 12 jaar e/o kleiner dan 1,50m kunnen om veiligheidsredenen niet mee.

Te zien in de Basiliek
De Basiliek herbergt enkele fraaie grafzerken, schilderijen en oude mariabeelden. 
Één van de prachtige kunstwerken in de Basiliek is de Piéta, volgens liefhebbers de tweede mooiste na die van Michelangelo in de Sint Pieter in Rome. De basiliek heeft prachtige gebrandschilderde ramen waardoor je bij zonnig weer op een fascinerend kleurenspel getrekteerd wordt. Het authentieke raam zit boven de hoofdingang. Tevens herbergt deze Basiliek een fraai orgel van Frans Vlaamse bouwkunst, van origine een werkstuk van de orgelbouwer Loys Isoré uit de jaren 1610-1612. Jaarlijks zijn er in de zomer orgelconcerten

Expositie Kerkschatten en openstelling Koorkerk
Vanaf begin mei tot begin september tussen 14.00 uur en 17.00 uur wordt de koorkerk en de Librije opengesteld voor publiek en kan dit gedeelte van de basiliek, dat normaal gesproken afgesloten is, bezocht worden. Zo nu en dan zijn er doopvieringen, dan is helaas de koorkerk niet toegankelijk. Bij een gepland bezoek, raadpleeg je best de agenda van de Basiliek.

De basiliek is vrij toegankelijk en alle dagen geopend van 09.00 tot 17.00 uur (in de wintertijd tot 16.00 uur). Men kan er ook voor kiezen om een rondleiding te reserveren bij het Infopunt Inulst, zodat een gids u alles over deze prachtige kerk vertelt.T 00-31-114-319441

Wilt u op eigen houtje deze basiliek bekijken, dan kunt u hier de algemene brochure downloaden. Na het behalen van de titel "Mooiste Kerk van Nederland" in 2009 onder aanvoering van wijlen Jo Everaert, is er door de heer Everaert een speciale beschrijving van de basiliek en de wel zeer markante toren geschreven die hier te downloaden is.

Inloggen

Nog geen inlog? Vraag aan via info@hulstnet.nl