menu

H.Willibrordus Basiliek

Locatie H.Willibrordusbasiliek

De skyline van Hulst wordt beheerst door de monumentale basiliek, welke in het hart van de vestingstad staat, opgetrokken in Brabants-Gotische stijl. De hoge 60 meter toren is van kilometers ver zichtbaar. Gelegen op het hoogste gedeelte van Hulst, prijkt de basiliek als het ware boven de vestingstad uit.Naar Bezienswaardigheden Vestingstad Hulst

 Het gebouw werd gerestaureerd in de vroege jaren dertig en in de periode 1996-1999. De basiliek heeft prachtige gebrandschilderde ramen en herbergt een fraai orgel van Frans Vlaamse bouwkunst. Op 31 mei 2009 is deze basiliek uitgeroepen tot mooiste kerk van Nederland bij het NCRV programma Plaza.

Geschiedenis

De Heilige Willibrordusbasiliek stamt uit de 13e eeuw en heeft in de loop der eeuwen heel wat veranderingen ondergaan. Dit is voornamelijk te zien aan de markante toren, die een aantal keren is verwoest. De toren bestaat uit 4 afzonderlijke delen. Het 1e gedeelte, vermoedelijk uit de 13e/14e eeuw, gaat grotendeels schuil onder het dak van de kerk. Van de in 1402 gebouwde achthoekige toren is enkel de onderste verdieping overgebleven. Het gedeelte tussen de balustrade en de wijzerplaten is een restant van de door architect Cuypers gebouwde toren.  De Basiliek herbergt enkele fraaie grafzerken, schilderijen en oude mariabeelden. In de oorlog is de toren van de Basiliek voor het laatst verwoest. De betonnen bekroning die nu de kerk siert, is in 1957 op de toren geplaatst, naar ontwerp van architect J.Brouwer met de naam  de Prediker. De markante spits, die in een heel andere stijl is gebouwd dan de rest van het gebouw, roept regelmatig discussie op.

Piéta

Één van de prachtige kunstwerken in de Basiliek is de Piéta, volgens liefhebbers de tweede mooiste na die van Michelangelo in de Sint Pieter in Rome.

 Beklimming toren

Het is mogelijk om o.l.v. een gids deze toren te beklimmen, om vanaf 60 meter hoogte een prachtig uitzicht over de omgeving van Hulst te hebben. In juli en augustus gaat er iedere zondag om 14.30 uur een gids te toren op, waar u bij aan kunt sluiten. Reserveren bij het VVV kantoor. T-0114-315221 let op: kinderen onder de 12 jaar e/o kleiner dan 1,50m kunnen om veiligheidsredenen niet mee, kosten 4,50* pp. Aansluitend aan de torenbeklimming kun je deelnemen aan een vestingwandeling o.l.v. een gids a 3,50* 

* prijzen kunnen jaarlijks worden aangepast. 

Hand Gebrandschilderd glas

Bij zonnig weer is het kleurenspel door de met de hand gebrandschilderde ramen werkelijk adembenemend. Het authentieke raam zit boven de hoofdingang. In de kerk is nog een oud Vlaams orgel aanwezig, van origine een werkstuk van de orgelbouwer Loys Isoré uit de jaren 1610-1612. Jaarlijks zijn er in de zomer orgelconcerten.

Expositie Kerkschatten en openstelling Koorkerk

Vanaf 8 mei t/m 4 september 2016 (behalve tijdens de doopvieringen) tussen 14.00 uur en 17.00 uur wordt de koorkerk en de Librije opengesteld voor publiek en kan dit gedeelte van de basiliek, dat normaal gesproken afgesloten is, bezocht worden.

De basiliek is vrij toegankelijk. Men kan er echter voor kiezen om een rondleiding te reserveren bij het VVV kantoor, zodat een gids u alles over deze prachtige kerk vertelt.T 00-31-114-315221  

Inloggen