menu

Stad & Regio

De gemeente Hulst ligt in het meest zuidoostelijk deel van Zeeland. Met haar oppervlakte van ruim 25.000 ha, beslaat ze het overgrote deel van Zeeuws Vlaanderen. Deze ligging kenmerkt ook haar karakter. Gelegen tussen de Westerschelde en Vlaanderen, ligt de groene gemeente Hulst, die bovenal een Vlaamse sfeer uitademt. De vestingstad, de zeedijk langs de Westerschelde en het Verdronken Land van Saeftinghe zijn de ansichtkaarten van de regio.

Hulst, de meest Vlaamse Vestingstad van Nederland ligt in het uiterste zuid-westen van Nederland. Het is Zeeuws-Vlaanderen op zijn best. Het Zeeuwse stukje van Vlaanderen, waar de tradities van twee landen (Nederland en België) tesamen komen. Maar waar ook door beide landen hard gestreden is om de heerschappij over het gebied. Zo hard dat de Hulstenaren in de loop der eeuwen hun stad hebben omgebouwd tot een ware vesting. Een vesting die nog geheel intact is. In al zijn glorie te bewonderen!
Hulst is echter meer dan alleen vestingstad. U zult zien dat het middeleeuwse dierenepos 'Reynaerde de vos', volop leeft in het Land van Hulst. Wandelend door of rond de vestingstad, merkt u dat vele straten en gebouwen een naam dragen uit dit verhaal.

De Heilige Willibrordus Basiliek, het Stadhuis en de vele andere monumentale panden maken de vestingstad compleet.

Heeft u meer zin om even de wijdse natuur in te gaan en te genieten? Ook mogelijk in Hulst. Net buiten Hulst ligt het Verdronken Land van Saeftinghe. Een groot buitendijks natuurgebied, dat u rust, ruimte en sfeer biedt.

Gaat u voor de Vlaamse sfeer, dan nodigen wij u graag uit in in één van de vele sfeervolle cafés, restaurants, winkels en diverse andere voorzieningen.

VAN DE VOS REYNAERDE

Het land van Hulst is ook het land van Reynaert de Vos. Het middeleeuws dierenepos Van den Vos Reynaerde, dat aan het einde van de twaalfde  eeuw werd geschreven, vormt in zijn genre één van de hoogtepunten van de Nederlandse en zelfs West-Europese literatuur. Het verhaal handelt over de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd een hak zet. In de tekst van het middeleeuwse dierenepos, verwijzen diverse plaatsnamen direct naar het land van Hulst. De Reynaert-traditie leeft in dre gemeente Hulst volop. Vele verenigingen, straten en gebouwen dragen een naam die verwijst naar het Reynaert-verhaal.

Inloggen